AcasăArmeniaPacea minţită din Nagorno Karabakh: Rusia revine puternic în Caucaz, păcălind laolaltă...

Pacea minţită din Nagorno Karabakh: Rusia revine puternic în Caucaz, păcălind laolaltă Turcia, Franţa şi SUA

Rusia, Armenia şi Azerbaidjan au încheiat un acord pentru Nagorno-Karabakh. Un acord care nu e nici simplu armistiţiu, are elemente de capitulare a Armeniei în război, e departe de a stabili fie şi o pace vremelnică, în schimb oferă avantaje strategice singurului jucător semnatar terţ al acordului, Rusia.

-

Acordul negociat, semnat imediat după prăbuşirea unui elicopter rus, doborât de azeri la limita teritoriului armean, salvează imaginea lui Putin şi ridică semne de întrebare despre cum au acceptat semnarea şi păcăleala trasă de ruşi Turcia, Azerbaidjanul şi, mai ales, Armenia.

În subsidiar, câştigul Rusiei e dublu deoarece, dincolo de câştigul direct, Moscova a tras ţeapa şi Turciei, şi Franţei, şi SUA, şi Europei în întregimea sa, şi Iranului vecin prin neimplicarea multilaterală în acord, reţinând doar avantaje strategice pentru sine.

Acordul ridică semne de întrebare despre caracterul şi formele diverse ale relaţiei ruso-turce şi cât de libere mai sunt mâinile Ankarei pentru a-şi promova şi aplica politicile în Regiunea Extinsă a Mării Negre independent de Moscova.

Declaraţia preşedintelui Republicii Azerbaidjan, prim-ministrului Republicii Armenia şi preşedintelui Federaţiei Ruse Noi, preşedintele Republicii Azerbaidjan I. H. Aliyev, primul-ministru al Republicii Armenia N. V. Pashinyan şi preşedintele Federaţiei Ruse V. V. Putin, declarăm următoarele:

1. Se anunţă o încetare completă a focului şi a tuturor ostilităţilor militare din zona conflictului Nagorno-Karabakh, începând cu 10 noiembrie 2020, ora 00:00 – ora Moscovei. Republica Azerbaidjan şi Republica Armenia, denumite în continuare părţi, se opresc la poziţiile ocupate în prezent.

2. Raionul Aghdam şi teritoriile deţinute de Partea Armeană în raionul Gazakh din Republica Azerbaidjan vor fi returnate Azerbaidjanului până la 20 noiembrie 2020.

3. De-a lungul liniei de contact din Nagorno-Karabah şi de-a lungul coridorului Lachin este desfăşurat un contingent de menţinere a păcii al Federaţiei Ruse în număr de 1.960 militari, cu arme de calibru mic, 90 de transportatoare blindate, 380 de unităţi de automobile şi echipamente speciale.

4. Contingentul de menţinere a păcii al Federaţiei Ruse se desfăşoară în paralel cu retragerea forţelor armate armene. Durata staţionării contingentului de menţinere a păcii al Federaţiei Ruse este de 5 ani, cu prelungire automată pentru următoarele perioade de 5 ani, dacă niciuna dintre părţi nu declară, cu 6 luni înainte de expirarea perioadei, despre intenţia de a pune capăt aplicării acestei dispoziţii.

5. Pentru a spori eficienţa controlului asupra punerii în aplicare a înţelegerilor de către părţile în conflict, se înfiinţează un centru de menţinere a păcii care va controla prevederile de încetare a focului.

6. Republica Armenia va returna, până la 15 noiembrie 2020, raionul Kelbajar Republicii Azerbaidjan, iar raionul Lachin până la 1 decembrie 2020, păstrându-şi coridorul Lachin (cu o lăţime de 5 km), care va asigura conexiunea regiunii Nagorno-Karabah cu Armenia şi care, în acelaşi timp, nu va interfera cu oraşul Shusha. Prin acordul părţilor, în următorii trei ani, se va stabili un plan pentru construirea unei noi rute de circulaţie de-a lungul coridorului Lachin, care să asigure comunicarea între Stepanakert şi Armenia, cu relocarea ulterioară a contingentului rus de menţinere a păcii pentru a proteja această rută. Republica Azerbaidjan garantează siguranţa traficului cetăţenilor, vehiculelor şi mărfurilor în ambele sensuri de-a lungul coridorului Lachin.

7. Persoanele strămutate intern şi refugiaţii se întorc pe teritoriul Nagorno-Karabah şi în zonele adiacente, sub controlul Biroului Înaltului Comisar ONU pentru Refugiaţi.

8. Se efectuează un schimb de prizonieri de război şi alţi deţinuţi şi cadavrele celor decedaţi.

9. Toate legăturile economice şi de transport din regiune se deblochează. Republica Armenia asigură legăturile de transport între regiunile de vest ale Republicii Azerbaidjan şi Republica Autonomă Nakhichevan, pentru a organiza circulaţia fără obstacole a cetăţenilor, vehiculelor şi mărfurilor în ambele direcţii.

Controlul asupra legăturilor de transport este efectuat de către organele Serviciului de grăniceri al FSB al F. Ruse. Prin acordul părţilor, va fi asigurată construirea de noi rute de transport care vor lega Republica Autonomă Nakhichevan de regiunile de vest ale Azerbaidjanului.

9 Noiembrie 2020

Preşedintele, Republica Azerbaidjan

Primul ministru, Republica Armenia

Preşedintele, Federaţia Rusă

Citeste mai mult: /adevarul.ro/

Lasă un răspuns

Must Read

„De la Diavolul în istorie la Sfânta Rusie” – Stanomir face...

0
"Rusia este cel din urma imperiu colonial. Hoardele care au năvălit din Ucraina se recrutează din acele zone subdezvoltate ale imperiului rus. Armatele occidentate...