Lucian Mindruta „Europa se indreapta potential spre un nou razboi. Norii sînt de furtuna”

0
480

Nu ca vreau sa va sperii, dar ce se intampla in ultima vreme arata ca Europa se indreapta potential spre un nou razboi.

Limitat sau nu, vom vedea. Pasii sunt insa facuti de cel putin jumatate de deceniu. Pasii, cat am vazut eu, arata asa:

  1. Subminarea increderii lumii occidentale in ea insasi. Nu va mai detaliez mecanismele, sunt trolii, miscarile extremiste si separatiste, liderii autoritari incurajati in tari din est (vezi Ungaria) sau ruperi artificiale, cum a fost Brexitul…

  2. Pregatirea Rusiei pentru razboi, de la autonomizarea internetului (tara e acum independenta de serverele globale) si pana la lichidarea completa a opozitiei, plus inzestrarea accelerata a armatei.

  3. Incurajarea dependentei Europei de gaz, o arma mai puternica decat multe armate. In principal asta s-a facut inclusiv prin sustinerea subterana a unor miscari anti-energie nucleara, lichidata acum in Germania, si care au facut-o complet dependenta de rusi.

  4. Dezvoltarea de catre Rusia de arme antisatelit, capabile sa anuleze pe termen scurt abilitatea Vestului de a vedea teatrul de razboi. Dezvoltarea de capabilitati de distrugere rapida (cu submarine) a cablurilor de comunicatii transatlantice.

  5. Implantarea de lideri cu potential de intoarcere a armelor (cred ca asta e scenariul in Ucraina, de exemplu) in pozitii cheie, cu scopul subrezirii aliantelor si increderii intre state.

  6. Relativizarea protectiei NATO, provenita in primul rand din incurajarea tendintelor nationaliste din Europa. Mai este Articolul 5 in vigoare, de facto? Eu ma indoiesc ca, de exemplu, toate tarile din Estul Europei vor face front comun impotriva Rusiei in cazul agresiunii la adresa uneia dintre ele, sau ca Germania ori Franta chiar vor lupta pentru Letonia sau Lituania.

Una peste alta, traim vremuri tulburi si nimic nu e exclus. Inclusiv tradarea.

Iar noi, imi pare rau ca trebuie sa va dau vestea, suntem inconjurati de aliatii (pe fata sau din umbra) ai potentialului adversar. Da, adica la vest, la sud-vest si la sud: ne putem baza oare pe actuali „prieteni” care fie sunt pro-rusi, fie legati de o adanca solidaritate slavica, fie de interese mai recente, inclusiv teritoriale?

Am scris cu inima grea povestea asta.

N-am surse de intelligence pentru ea, doar ce citesc si inteleg. Si mi-e teama pentru copiii mei, si pentru ai vostri… Mai ales ca nu avem, in acest moment critic, lideri alaturi de care tara sa se simta aparata sau macar solidara.

Chiar are nevoie de mult noroc Romania in anii care vin.

Norii sunt de furtuna.

 

Lasă un răspuns