Criza din Kazahstan se amplifică. Protestatarii au ocupat clădiri guvernamentale şi aeroportul. Alianţă militară condusă de Rusia trimite trupe în ţară

0
404
  • Zeci de mii de persoane au ieşit pe străzi, marţi şi miercuri, în mai multe oraşe din Kazahstan, atacând sedii ale instituţiilor şi forţele de ordine, pe fondul furiei faţă de majorarea preţurilor la carburanţi.
  • Aeroportul din Almatî a fost ocupat de protestatari, iar toate cursele aeriene au fost suspendate, afirmă surse citate de agenţia Reuters.
  • Organizaţia Tratatului pentru Securitatea Colectivă, o alianţă militară condusă de Rusia, a decis trimiterea de forţe de menţinere a păcii în Kazahstan.
  • Deşi protestele au început din cauza dublării preţurilor pentru un tip de gaz petrolier lichefiat care este utilizat pe scară largă pe post de combustibil pentru vehicule, dimensiunea şi răspândirea lor rapidă reflectă nemulţumirea mai largă în ţara care se află sub conducerea aceluiaşi partid de când a obţinut independenţa faţă de Uniunea Sovietică în 1991
  • Cele cinci foste republici sovietice din Asia Centrală au fost în mare parte fără proteste în cele trei decenii de independenţă, cu excepţia Kârgâzstanului, care a avut mai multe revoluţii.

/www.mediafax.ro/

Lasă un răspuns