Serviciile de informaţii din Ucraina au încercat, anul trecut, să prindă 32 de presupuşi mercenari ruşi, ademenindu-i cu o pagină web de angajări falsă, scrie CNN, însă planurile acestora au fost stricate de către serviciile de securitate bieloruse.

Potrivit CNN, operaţiunea agenţilor ucraineni, care a durat 18 luni, avea drept scop ademenirea mercenarilor ruşi şi eventuala capturare şi transferare a acestora în Ucraina. Se pare că Ucraina ar fi primit sprijin şi de la SUA în elaborarea acestei acţiuni.

Astfel, agenţii ucraineni au creat o pagină web care părea că aparţine unei companii militare private din Rusia şi care recruta oameni pentru diverse activităţi plătite cu mult peste media de pe piaţă: 5.000 de dolari pentru un contract de o lună, care presupunea protejarea unei rafinării din Venezuela.

Mai mult ruşi ar fi căzut în plasă, aplicând pentru acest loc de muncă, spun sursele CNN, astfel oferind serviciilor de informaţii ucrainene oportunitatea de a începe identificarea suspecţilor de crime de război.

Se pare că aceştia au fost ulterior contactaţi de către presupuşii angajatori, care au început să îi întrebe lucruri legate de experienţa pe câmpul de luptă. Ruşii au început să trimită documente militare şi dovezi legate de locurile în care au luptat, precum poze şi imagini video cu activităţile lor din estul Ucrainei.

Unii dintre aplicanţii la acest loc de muncă au declarat că au fost implicaţi în cazul MH17, aeronava de la Malaysian Airlines care a fost doborâtă deasupra Ucrainei, în timp ce efectua un zbor de la Amsterdam la Kuala Lumpur, în iulie 2014. La acea vreme, o echipa internaţională de investigatori a susţinut că în spatele doborârii avionului se află Rusia, însă oficialii de la Moscova au negat orice implicare în acel eveniment.

 

/monitorulapararii.ro/cnn-operatiune-esuata-a-spionilor-ucraineni-serviciile-de-informatii-din-ucraina-au-incercat-sa-prinda-32-de-presupusi-mercenari-rusi-insa-bielorusii-1-38590

Lasă un răspuns