DER SPIEGEL a reconstituit evenimentele din Wuhan în efortul de a afla cum ar fi putut să apară focarul și ce s-a petrecut, în primele zile, în spitalele și agențiile de sănătate din oraș. Dar și pentru a afla dacă pandemia globală ar fi putut fi prevenită dacă funcționarii, medicii și politicienii s-ar fi comportat diferit. Pe scurt, pentru a afla cine ar putea purta vina pentru această pandemie. Această reconstituire se bazează pe numeroase discuții și întâlniri, pe relatări din Wuhan, dar și pe cele ale unor jurnaliști chinezi.

În dimineața zilei de 20 decembrie 2019, negustorul chinez de pește Chen Qingbo își curăța standul din piață, fără să știe complet că va deveni în curând centrul unei cercetări științifice intense, fără să știe că purta un virus. lumea pe care lumea nu-l mai văzuse până atunci. Nu știa că soarta sa era strâns legată de cea a întregii umanități.

Se trezise dimineață la ora 5.00, făcuse deja primele livrări către clienții săi vechi, inclusiv câtorva hoteluri și restaurante din metropola chineză Wuhan. Piața de vânzare cu amănuntul și en-gros, Huanan, situată nu departe de gară, a fost baza operațiunilor sale în ultimii 10 ani. În jurul orei 11.00, și-a terminat munca pentru toată ziua și s-a urcat în Chevroletul său pentru scurta călătorie către casă.

Chen este un bărbat tânăr, bine clădit, în vârstă de 42 de ani, cu ochelari rotunzi, căsătorit și cu doi copii. Firma sa mică are trei angajați și deține două camioane de livrare, un apartament în Wuhan și alte două apartamente în provincia Fujian. Lucrează în fiecare zi a săptămânii, inclusiv în weekend. „Dar în acea vineri”, spune el, „m-am simțit ciudat de obosit și deznădăjduit”.

mai mult la  /universul.net/

Lasă un răspuns