AcasăBelarusCasa Jurnalistului : Tragedia umanitară din pădurea bielorusă de la marginea Europei

Casa Jurnalistului : Tragedia umanitară din pădurea bielorusă de la marginea Europei

-

Casa Jurnalistului :

Noaptea așterne bruma peste sacii de dormit în care se ghemuiesc refugiații din pădurea bielorusă de la marginea Europei.

Deasupra se aud elicoptere, în față megafoane poloneze și în spate latră câinii grănicerilor bieloruși.De o săptămână stau aici, luptându-se pe punguțe cu mâncare, împinși de soldați spre sârma ghimpată.

Disperarea crește cu fiecare dimineață în care găsesc oameni morți de frig, cărați cu pătura și aruncați în camioane militare.Ieri li s-a spus că a venit momentul:
Lukașenko a vorbit la telefon cu Angela Merkel [adevărat] și a convins-o să le deschidă granițele către Germania [dezinformare].

Au pornit cu toții spre punctul de trecere a frontierei, aproape 3000 de oameni flancați de soldați înarmați, și pe drum li s-au alăturat alte convoaie trimise de la Minsk.

La frontieră îi așteptau rânduri de polițiști polonezi și de cameramani de la televiziuni rusești.
Era un asalt planificat de mai multe zile, pentru care s-au pregătit ambele tabere: polonezii să filmeze cu drona hoardele de barbari care atacă Europa și rușii să filmeze de aproape copiii care se îneacă cu gaze lacrimogene.

Dar refugiații s-au oprit în fața sârmei ghimpate și s-au așezat pe asfaltul înghețat, unde au petrecut o noapte mizerabilă. Dimineața au venit din pădure niște oameni în uniforme de camuflaj sub pelerine de ploaie care le ascundeau fața.

Au început să arunce pietre peste sârma ghimpată, apoi câteva grenade sonice între polițiștii polonezi, care au ripostat cu tunuri de apă. Refugiații s-au retras panicați, dar au fost blocați de cordoane de soldați bieloruși.

Reporterul CNN a fost lovit de un jet de apă și spune că avea substanțe iritante.
Câțiva migranți tineri au încercat să înfrunte tunurile de apă cu scuturi improvizate și au fost tăvăliți sub presiune. Alții au început să arunce cu lemne și pietre, cu bucăți de garduri, cu semne de circulație, chiar și cu un buștean în flăcări.

Unul avea o praștie cu care zvârlea bucăți de pavaj departe peste liniile inamice.
Televiziunea bielorusă, care transmitea în direct dintre bătăuși, l-a botezat imediat “David vs Goliatul polonez”.
Dar imaginile de propagandă nu au reușit să ascundă că era un număr mic de smardoi, împinși de la spate de omuleți în uniformă.
Restul încercau să scape, se rugau zadarnic de soldații bieloruși să-i lase înapoi spre Minsk și se retrăgeau resemnați în tabăra din pădure.
Atacul a eșuat.
Lukașenko rămâne cu mii de refugiați pe cap, cu noi sancțiuni internaționale și comerțul blocat la granița UE.
Uniunea Europeană rămâne cu o sperietură zdravănă și cu o hotărâre mai mare de a coopera împotriva amenințărilor externe.Dar miile de oameni rămân în pădure. Nu sunt doar tineri care își caută de muncă în Germania, ci o mulțime de copii, de bătrâni și de bolnavi care au fugit din țările lor tocmai pentru că nu aveau acces la servicii medicale.

Tragedia umanitară abia începe.🖤

Casa Jurnalistului

Lasă un răspuns

Must Read

„De la Diavolul în istorie la Sfânta Rusie” – Stanomir face...

0
"Rusia este cel din urma imperiu colonial. Hoardele care au năvălit din Ucraina se recrutează din acele zone subdezvoltate ale imperiului rus. Armatele occidentate...