Se afirmă în urma protestelor că linia de demarcație  din societatea bulgărească nu nu separă dreapta de stânga, ci oamenii oneşti de ”statul captiv”. Pare se că aceste proteste sunt o ciocnire a două concepte diferite privind anticorupţia

Protestele bulgărești din vara anului 2020 reprezintă o izbucnire neobişnuită a energiei politice. Bulgaria era cunoscută de mult timp ca fiind o ţară a apatiei, a lipsei de mobilitate socială. Mulţi oameni tineri au emigrat în vest în ultimii 20 ani. Astăzi generaţia tinerilor de de 20 de  ani, sunt partea cea mai vizibilă a protestelor. Dar demonstraţiile au de asemenea și un caracter general: un mix al tuturor  ideologiilor, vârstelor şi preferinţelor geopolitice.

Este o furtună perfectă în care două viziuni anticorupţie se luptă una împotriva celeilalte. Ambele declară lupta anticorupţie din România ca sursă de inspiraţie. Oponenţii lui Geşev din diferite organizaţii sper că o vor atrage pe Kövesi de la Bruxelles de partea lor împotriva lui Geşev şi Borisov. Dar Geşev şi Kövesi sunt mereu în contact, așa cum  cere funcţiile lor publice. În iunie 2020 Geşev chiar a cerut mai mulţi procurori europeni care să se ocupe de Bulgaria.  

Acest articol a fost publicat pe site-ul Open Democracy pe 27 iulie 2020. 

mai mult la  movafaq.wordpress.com


Descoperă mai multe la Lumea 🌐 mapamondⓜmedia

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns