Politologul Vladimir Tismăneanu în dialog cu SpotMedia.ro, de la Washington, despre protestele din SUA, pandemia de coronavirus și viitorul Chinei.

În pofida Casandrelor care i-au prezis declinul, Uniunea Europeană iese întărită din pandemie, cu toate sabotajele din interior, cazul politicii lui Viktor Orban la Budapesta, și din exterior – ingerințele Rusiei și Chinei.

China are o strategie de damage control în care spune că ea a eradicat virusul, Europa și SUA mai au de învățat. China ridică un spital în câteva zile, trimite măști statelor europene și așa mai departe. Totuși, este această criză un semnal al declinului pentru Beijing, în ceea ce privește geopolitica?

Pentru mine, esențial este sa identificăm natura regimului de la Beijing. Este o dictatură bazată pe monopol ideologic și politic, pe persecuția celor care gândesc altfel, pe minciună și pe frică.

În acest sens, pandemia a scos la iveală, chiar și pentru cei mai puțin înclinați să admită că avem de-a face cu un despotism polițienesc de sorginte bolșevică,  incompetența crasă a birocraților de la putere.

Ostateci ai propriilor fixatii ideologice, conducătorii Chinei comuniste au contribuit la gloabalizarea tragediei declanșată la Wuhan. Va veni, însă, nu mă îndoiesc, momentul  unui glasnost chinez.

Citiți interviul integral AICI.

Lasă un răspuns