Nagorno Karabakh, Rusia şi dosarele nedeschise încă
Deşi e anunţată ca marele câştigător al conflictului din Nagorno Karabakh de anul trecut, Rusia a realizat că este departe de a putea clama victoria. E adevărat că, în premieră, a introdus, fără acordul părţilor – dar acceptat ulterior – trupe de menţinere a păcii care protejează partea armeană din Nagorno Karabakh şi coridorul Lachin. Dar şi viitorul coridor ce leagă Turcia de districtele eliberate din Nagorno Karabakh via Nakhchivan şi sudul Armeniei, cu trupe FSB de grăniceri.
Avantajul e prezenţa militară relevantă, dar şi dependenţa tuturor – Armenia, Azerbaidjan, autorităţile din Nagorno Karabakh şi Turcia – de bunăvoinţa sa în diferitele zone. Pe de altă parte, Rusia nu are decât o declaraţie semnată între trei state, nu un acord.
O formula asumată de încetare a focului, cu semnăturile celor două state beligerante, cu angajamente proprii care o expun şi îi expun trupele plasate între tabere adverse, şi cu un termen, de 5 ani. E adevărat, Turcia are un acord pentru doar un an, dar pe teritoriul azer unde se află, Turcia poată să-şi prelungească liniştit şederea pe baza acordului bilateral cu Baku. Însă marile teme de confruntare nu sunt încă rezolvate.

Citeste mai mult: adev.ro/qn44vr

Lasă un răspuns