Președintele Rusiei, Vladimir Putin, pare să devină tot mai puternic și mai puternic, restabilind influența globală a Rusiei, fie în Siria, Orientul Mijlociu sau Africa. Este oare această percepție corectă? A fost oare 2019 un an miraculos pentru Kremlin și pentru ambițiile sale în politica externă? Cât de mult acest lucru se datorează puterii și capacităților strategice ale Rusiei și cât vine urmare a greșelilor comise de Occident/SUA? El își extinde exagerat escapadele sale militare și se împotmolește în mocirla libiană? Schimbând Constituția și-a asigurat oare el puterea pe viață?
Concluzia celor de la Berlin Policy Journal este că deși micile ei războaie îi merg bine, Rusia, cea mai mare țară din lume, se află în declin.
Locul 60 în lume
Rusia este exemplul clasic de țară în declin la toate capitolele. S-a scris mult despre criza demografică, dar populația Rusiei a rămas mereu în jurul numărului oficial de 145 de milioane începând cu 199. Nivelul înalt de migrație din statele post-sovietice sărace a compensat speranța de viață scăzută a rușilor și rata scăzută de nașteri, dar și emigrarea substanțială a elitei sale în Occident.
Starea economică a Rusiei s-a înrăutățit. PIB-ul intern a ajuns la cea mai mare cotă în 2013, constituind 2,3 trilioane de dolari, iar de atunci a scăzut la 1,6 trilioane. În mare parte, această descreștere se datorează prețului scăzut la petrol, dar, totodată, reflectă o tendință. Fondul Monetar Internațional a plasat economia Rusiei pe locul al 12-lea, după Coreea de Sud și chiar în fața Australiei și Spaniei. După volumul exporturilor, Rusia se află pe locul 11 în lume. Totuși, PIB-ul pe cap de locuitor este cel mai bun indice de măsurare a nivelului de dezvoltare a economiei unei țări, iar în 2017 Rusia a fost plasată pe locul 60. Rusia este o țară cu un venit mediu, cu un PIB pe cap de locuitor de 10.000 de dolari.
mai mult la deschide.md
Descoperă mai multe la Lumea 🌐 mapamondⓜmedia
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.