Roxana Iordache : Demonstrație uriașă aseară la Tbilisi pentru admiterea candidaturii Georgiei la Uniunea Europeană

0
366

Demonstrație uriașă aseară la Tbilisi, miting și marș pentru admiterea candidaturii Georgiei la Uniunea Europeană, alături de Ucraina și Moldova.

Georgia e Europa! Președintele Iohannis s-a pronunțat, ieri, la Riga, la reuniunea Celor Trei Mări, pentru admiterea candidaturii comune a Ucrainei, Moldovei și Georgiei, e primul lider european care o face. Sper și cred că va fi și rezoluția Consilului European la reuniunea din 23-24 iunie.

„Cred că oficialii europeni au greșit grav față de Georgia, expunând-o agresiunii rusești, prin avizul de neadmitere a candidaturii de aderare împreună cu Ucraina și Moldova – cele trei state aveau, de fapt, un memorandum trilateral privind candidatura la Uniunea Europeană, semnat în mai anul trecut la Kiev.
Sigur că multe s-au schimbat, condițiile memorandumului nu au fost respectate inițial nici de Moldova și faptul că ministrul ucrainian de Externe, Dmitri Kuleba, a dat de pământ în martie cu oficialii de la Chișinău, în frunte cu Maia Sandu, afirmând ferm că nu merită candidatura la Uniunea Europeană împreună cu Ucraina, i-a obligat pe guvernanții basarabeni să iasă din neutralitate, să susțină deschis Ucraina inclusiv militar (echipe de deminare) și să parieze european, iar țara-mamă i-a susținut puternic.
Atitudinea foarte proastă a oficialilor georgieni în raport cu Ucraina, în schimb, teama de a condamna invazia Rusiei și de a se ralia la embargo, conformismul față de Kremlin au contat determinant. Încă de la sfârșitul lui februarie, președintele Zelenski l-a expulzat pe ambasadorul Georgiei la Kiev, atacându-l dur pentru atitudinea nu doar părtinitoare cu Rusia, ci chiar arogantă față de Ucraina.
Și totuși, politica europeană și euro-atlantică se gândește pe termen lung, trebuie să ai viziune. Mă tem că structurile Uniunii Europene repetă eroarea cu consecințe criminale a Franței și Germaniei din 2008, de a nu admite cererile Ucrainei și Georgiei de aderare la NATO. Peste doar câteva luni de la summit-ul de la București la care a participat și Putin, Rusia a agresat militar Georgia determinând secesiuni. A urmat anexarea Crimeii și alimentarea mișcărilor secesioniste din Ucraina-Donețk.
Spre deosebire de rezistența actuală a Ucrainei în frunte cu președintele Zelenski și animată de spiritul Azov, agresiunea rusească din 2008 a zguduit Georgia, l-a dărâmat pe președintele Saakashvili și mai mult, el a fost arestat, precedent care a băgat spaima în georgieni la nivel de conducere. Și totuși, nu e aceasta atitudinea poporului georgian, conștiințele lor cer neîncetat aderarea europeană și euro-atlantică, îmi amintesc de noi cei din anii 1990 și de liderii partidelor istorice de atunci care în ciuda guvernării bolșevice a României și a orientării ei de vasalitate față de Moscova au făcut absolut totul pentru ca noi să fim azi stat aliat și țară membră a Uniunii Europene.
Guvernările trec, țările și popoarele rămân.
E absolut nedreaptă discriminarea Georgiei, din moment ce problemele și atitudinea ei sunt palide față de problemele puse Uniunii Europene de Ungaria.
Rusia consideră în mod sigur că are cale liberă de anexare a întregii Georgii și poate găsi o cale de ieșire din Ucraina ca să le dea o satisfacție bolnavilor după expansiune teritorială. Și cred că lumea liberă e deja atât de extenuată de problema Ucrainei încât Georgia va fi abandonată.
Poate că totuși până în 24 iunie oficialii europeni vor găsi o modalitate de a admite și candidatura Georgiei, cu o foaie de parcurs, dar în cadrul candidaturii admise, nu în afara ei.
Europa nu e întreagă fără Georgia.”

Roxana Iordache


Descoperă mai multe la Lumea 🌐 mapamondⓜmedia

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns