Război în Ucraina: Rusia a preluat controlul în sudul Ucrainei și au capturat Cernobîlul/ Protestele iau amploare în mai multe orașe, inclusiv Moscova și Sankt Petersburg/ Ucraina raportează patru rachete balistice dinspre Belarus

0
375

Preşedintele rus Vladimir Putin a declanșat războiul în Ucraina, sub pretextul apărării separatiștilor din Donbas. Populația pleacă masiv din țară, sunt cozi imense în Kiev, iar panica domină atmosfera din Ucraina. Președintele SUA, Joe Biden a anunțat noi sancțiuni, iar UE, prin vocea președinților Comisiei și Consiliului European, a transmis că își va coordona condamnarea Rusiei cu NATO și G7. Ministrul de Externe ucrainean anunță ”o invazie la scară largă, un război de agresiune”. Mai multe puncte strategice din Ucraina sunt atacate, inclusiv capitala. 

Ora 19:58 CNN: Germania, Italia, Ungaria și Cipru se opun în UE deconectării Rusiei de la SWIFT, rețeaua globală de plăți bancare. Detalii, aici. 

Ora 19.45 Corespondentul BBC din Kiev, Paul Adams, descrie atmosfera instalată la sfârșitul zilei în care Rusia a atacat Ucraina: ”Pe strada delimitată de cupolele aurii ale catedralelor Sf. Sofia și Sf. Mihail, este întuneric, suprarealist. Avioanele zboară deasupra capului și se simte un miros acru în aer. Miroase și a hârtie arsă. Trei soldați pot fi văzuți căutând un bărbat cu o dronă. Autobuzele mai circulă, dar abia dacă se mai văd pasageri”.

Ora 19:29 Militarii ruși au capturat Cernobîlul, scrie gazeta.ua. Personalul stației este ținut ostatic, a declarat Alyona Shevtsova, un consilier al comandantului Forțelor Terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei: ”Acest lucru amenință securitatea nu numai a Ucrainei, ci și a Europei”, a scris Shevtsova. Detalii, aici. 

Ora 19:20 Boris Johnson anunță noi sancțiuni împotriva Rusiei: Interzicem Aeroflot, înghețăm activele băncii VTB și a 100 de entități și indivizi/ Putin nu va putea niciodată să își spele sângele ucrainean de pe mâinile sale. Mai multe detalii, aici. 

/www.g4media.ro/

Lasă un răspuns