606 parlamentari din 30 de țări din tot spectrul politic au emis o declarație comună prin care au solicitat Partidului Comunist Chinez (PCC) să oprească imediat campania sistematică și brutală pentru eradicarea disciplinei spirituale Falun Gong.

Printre semnatarii declarației se numără actuali și foști miniștri, senatori, membri ai parlamentului, membri ai congresului și legiuitori din 30 de țări din Europa, America de Nord, Orientul Mijlociu, Asia-Pacific și America Latină. Aceștia își exprimă profunda îngrijorare pentru represiunea violentă exercitată de PCC, bine documentată, împotriva libertatății de credință a Falun Gong. Semnatarii recunosc 20 iulie drept ziua în care persecuția a început în urmă cu mai bine de două decenii și subliniază că Falun Gong (cunoscut și sub numele de Falun Dafa) este o practică antică de meditație chineză bazată pe cele trei principii ale Adevărului, Compasiunii și Toleranței.

„Persecuția Falun Gong în China a fost una dintre cele mai dure campanii împotriva unui grup de credință din timpurile moderne”, se arată în comunicatul comun. „Din iulie 1999, milioane de practicanți Falun Gong din China au fost arestați și încarcerați în mod arbitrar fără un proces adecvat, iar mulți au fost torturați și chiar omorâți.”

„Solicităm […] guvernului chinez să respecte standardele internaționale și […] să oprească imediat persecuția Falun Gong în China și să elibereze necondiționat toți practicanții Falun Gong și alți prizonieri de conștiință.”

Declarația comună este un efort fără precedent al deputaților din întregul spectru politic pentru a condamna nedreptățile PCC împotriva Falun Gong. Semnatarii sunt actuali și foști oficiali ai Marii Britanii, Canada, Germania, Franța, Italia, Danemarca, Irlanda, Olanda, Suedia, Elveția, Belgia, România, Austria, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Israel, Australia, Noua Zeelandă, Letonia, Norvegia, Argentina, Japonia, Taiwan, Venezuela, Statele Unite și Indonezia. Peste 20 de parlamentari nord americani și alți oficiali au lansat declarații personale separate prin care au solicitat încetarea persecuției Falun Gong la cea de-a 21-a comemorare. Aceste declarații sunt disponibile integral mai jos.

Declarația internațională comună ia notă de rezoluțiile anterioare ale Parlamentului European și ale Congresului SUA care condamnă persecuția Falun Gong, în timp ce se referă la hotărârea recentă a unui Tribunal Independent din Marea Britanie care a constatat că „prelevarea forțată a organelor a avut loc de ani de zile în toată China la o scară semnificativă și că practicanții Falun Gong au fost probabil principala sursă de aprovizionare cu organe”.

Lista completă a semnatarilor este disponibilă aici.

*****

Mai mulți parlamentari au emis comentarii suplimentare împreună cu semnăturile lor. Câteva exemple sunt incluse aici.


„În calitate de deputat național și membru al Comisiei pentru afaceri externe și culte, puteți conta pe angajamentul meu de apărare a drepturilor omului și condamn persecutarea practicanților disciplinei spirituale Falun Gong.”
– Francisco Sánchez, reprezentant național, Argentina


„Persecuția practicanților Falun Gong, care au suferit opresiune, tortură și victimizare, este una dintre cele mai înfiorătoare campanii lansate de Partidul Comunist Chinez. Îi voi simpatiza mereu și îi voi sprijini pe cei care practică această practică spirituală pașnică”.
– George Christensen, parlamentar, Australia


„Fiți sigur că vă voi sprijini în continuare în scopul dvs. de a pune capăt persecuției inumane a Falun Dafa. Nu voi omite să reamintesc liderilor chinezi că angajamentele precum Pactul internațional pentru drepturile civile și politice se aplică și dictaturilor.”
– Deputata Dr. Ewa Ernst-Dziedzic, purtătoarea de cuvânt al Politicii Externe, Verzii austrieci


„Aș dori să mulțumesc Centrului de Informare Falun Dafa pentru munca lor educativă și sper că în viitor, toți cei din China (și din întreaga lume) vor putea să-și exerseze credința lor, fără teamă de consecințe.”
– Deputata Petra Wimmer, purtătoare de cuvânt a familiei, Partidul Social Democrat din Austria


„Solicit comunității internaționale să vorbească mai tare și mai mult în public pentru a denunța continuarea negării drepturilor fundamentale ale omului de către guvernul chinez. Trebuie să continuăm să lucrăm și să sperăm că și China va respecta într-o bună zi statul de drept, libertatea de expresie, adunare și religie – o zi în care principiile Falun Gong vor putea fi rostite cu voce tare în Piața Tiananmen: Adevăr, Compasiune, Toleranță.”
– Onorabilul Peter Kent, parlamentar, fost ministru al Mediului, Canada


„Aplaud practicanții Falun Gong pentru angajamentul lor neclintit de a proteja principiul universal al Adevărului, Compasiunii și Toleranței.”
– Onorabila Judy Sgro, parlamentară, fost ministru al cetățeniei și imigrației, Canada


„Aș dori să vă mulțumesc pentru această oportunitate de a exprima cel mai puternic sprijin pentru [încheierea persecuției Falun Gong] și pentru alte inițiative importante care ar trebui luate de state și de societățile civile pentru a asigura respectarea drepturilor omului, a libertăților fundamentale și mai ales pentru respectarea libertății religioase și credinței”.
– Giulio Terzi, fost ministru al afacerilor externe, Italia.


La 20 iulie marcăm 21 de ani de la începerea persecuției împotriva practicanților Falun Gong. Lumea liberă realizează încet cruzimea Partidului Comunist Chinez față de propriul său popor.

Vreau să conștientizez opinia publică față de numeroșii practicanți Falun Gong care au fost închiși în lagărele de „reeducare prin

muncă”, închisori și alte centre de detenție ca prizonieri de conștiință. Au fost semnalate torturi și chiar recoltarea forțată a organelor. De aceea, a fost începută această declarație comună.

De fapt, persecutarea minorităților din China este una dintre cele mai grave crime împotriva drepturilor omului pe care lumea le-a văzut vreodată. A fost descris ca genocid de unii observatori internaționali și autorități judiciare.

„Noi, în lumea liberă, trebuie să susţinem poporul Chinei. Trebuie să fim uniți. De aceea, această declarație comună este atât de importantă. Partidul Comunist Chinez trebuie să știe ce vrea lumea liberă. Dorim ca această persecuție și toate celelalte persecuții să se încheie. Trebuie să se oprească chiar acum.”

– Ann-Sofie Alm, membru al Parlamentului, Suedia


„Orice situație care are ca rezultat o discriminare activă împotriva minorităților de către orice guvern trebuie condamnată, iar guvernul chinez se poate spune că este responsabil nu numai pentru discriminarea oribilă, ci și pentru genocidul cultural al multor minorități aflate între propriile granițe.

În China se dezvoltă o tendință îngrijorătoare în politica sa internă și externă cu privire la abuzurile drepturilor omului în general, inclusiv din punct de vedere istoric în Tibet și împotriva celor care practică Falun Gong. Practicanții Falun Gong au fost supuși persecuției deplorabile de către guvernul chinez care a încercat să-i eradicheze pe cei care aderă la disciplina spirituală încă din anii ’90.

Fiecare are dreptul la libertatea de exprimare și religie, iar China trebuie să respecte acest lucru. Vom continua să ne dedicăm apărării drepturilor omului de pretutindeni și orice guvern care susține sau permite încălcarea cetățenilor săi (sau chiar a altora) trebuie să fie tras la răspundere și să facă față răspunsului comunității internaționale.”

– Tommy Sheppard, parlamentar, Marea Britanie


„Statul chinez se implică continuu în abuzul drepturilor omului împotriva cetățenilor Chinei și este vital să ne ridicăm vocile împotriva acestui fapt ori de câte ori este posibil.

Libertatea de religie, de gândire, de exprimare, de mișcare, de adunare și asociere sunt reprimate în China. Pe măsură ce China își mărește campania de represiune împotriva comunităţii uigure și a practicii Falun Gong, trebuie să ne intensificăm protestele.

Prin urmare, sunt încântată să semnez declarația și să-mi exprim solidaritatea cu toți cei din China și din afara ei care luptă împotriva acțiunilor represive ale statului chinez.”

– Kate Osamor, parlamentar, Marea Britanie


„Vă mulțumim pentru e-mailul dvs. cu privire la faptul că anul acesta marcăm 21 de ani de la începerea campaniei Partidului Comunist Chinez de eradicare a disciplinei spirituale Falun Gong. Voi face cu siguranță interpelări în numele dvs. și voi continua să acord o atenție deosebită modului în care se evoluează situația.”

– Sir David Amess MP, Marea Britanie


„Este vorba despre oameni care sunt uciși, ceva inuman, ceva foarte barbar. În opinia mea, prin urmare, ar trebui să se întreprindă un proces legal pentru a pune capăt acestor lucruri.”

– Dr. H. Guspardi Gaus, M.Si., membru al Camerei Reprezentanților, Indonezia


„Fiecare ființă umană merită demnitate, ea trebuie să dețină controlul asupra propriului corp și a libertății de credință. Menirea unei guvernări este de a proteja aceste libertăți, nu de a le eradica”.

– David Seymour, parlamentar, Noua Zeelandă


„Din primele mele zile în politică, am urmărit și criticat opresiunea împotriva cetățenilor chinezi în general, a minorităților naționale, a grupurilor religioase, a activiștilor pentru drepturile omului, a dizidenților politici și a Falun Gong. … Am un mare respect pentru poporul chinez. Doar drepturile omului și democrația pot aduce prosperitate, pace și stabilitate în China. Falun Gong este o mișcare spirituală pașnică şi poate contribui la asta.”

– Hans van Baalen, fost membru al Parlamentului European și fost membru al Parlamentului, președinte al Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) și președinte de onoare al Liberal International, Olanda


„Taiwanul poate verifica cel puțin identitatea celor care persecută Falun Gong … și să-i clasifice drept persoane non-grata sau să investigheze dacă au fonduri ilicite în Taiwan. Dacă aceasta devine o practică obișnuită în întreaga lume, vom anunța Partidul Comunist Chinez că, dacă persecută Falun Gong, nu vor avea nicăieri unde să meargă în lume, niciun loc unde să se ascundă. Într-o zi, dacă există urmărire penală, nu veți mai avea unde să vă ascundeți.

Falun Gong, ca și credință, a fost persecutată de mult timp, având un număr mare de oameni vizați. Tehnicile acumulate prin această persecuție au fost folosite pe catolici, creștini, taoiști și uiguri, deci rezolvarea problemei persecuției Falun Gong este esențială pentru rezolvarea tuturor acestor probleme.

Îmi exprim speranța pentru China că va elimina Partidul Comunist și va oferi țării și oamenilor o șansă.”

– Wang Ting-Yu, membru al legislativului yuan, Taiwan


***

 

Declarație Comună care solicită încetarea persecuției împotriva Falun Gong

Suntem profund îngrijorați de abuzurile în curs de desfășurare ale drepturilor omului împotriva practicanţilor Falun Gong din China.

Înțelegem că Falun Gong (cunoscut şi ca Falun Dafa) este o practică spirituală de meditație bazată pe principiile Adevărului, Compasiunii și Toleranței. 20 iulie 2020 marchează 21 de ani de când guvernul comunist chinez a lansat o campanie sistematică și brutală pentru „eradicarea” Falun Gong. Începând cu iulie 1999, milioane de practicanți Falun Gong din China au fost arestați și închişi în mod arbitrar, fără un proces corespunzător și mulți au fost torturați și chiar omorâți. Cel puțin, mii de oameni au murit în urma unor astfel de torturi și ale altor abuzuri în custodia poliției.

Aceste atrocități au fost bine documentate de organizațiile pentru drepturile omului, organele guvernamentale și Națiunile Unite. Raportul pentru drepturile omului al Departamentului de Stat al Statelor Unite din 2007 a declarat: „[Raportorul special al ONU pentru tortură Manfred] Nowak a raportat că practicanţii Falun Gong au reprezentat 66 la sută dintre victimele presupuselor torturi în timp ce se aflau în custodia guvernului.” Raportul 2017/18 al Amnesty International a declarat că „practicanţii Falun Gong au continuat să fie supuși persecuției, detenției arbitrare, proceselor nedrepte, torturii și altor rele tratamente”. Persecuția Falun Gong în China a fost una dintre cele mai dure campanii împotriva unui grup de credințe din timpurile moderne.

În 2013, Parlamentul European a aprobat rezoluția 2013/2981 (RSP) prin care „își exprimă profunda îngrijorare pentru rapoartele persistente și credibile ale recoltării de organe sistematice, aprobată de autorităţi, de la prizonierii de conștiință, fără consimţământul acestora în Republica Populară Chineză, inclusiv de la un număr mare de practicanţi Falun Gong.” În 2016, Congresul SUA a adoptat în unanimitate o rezoluție similară, H.Res.343. În 2019, un tribunal independent din Marea Britanie, prezidat de Sir Geoffrey Nice QC, a ajuns la concluzia că „recoltarea forțată de organe a fost săvârşită ani de zile în toată China la o scară semnificativă și practicanţii Falun Gong au fost una – și probabil principala – dintre sursele de aprovizionare cu organe.”

Noi, subsemnaţii, solicităm, prin urmare, guvernului chinez să respecte normele internaționale și Pactul Internațional al Națiunilor Unite pentru Drepturile Civile și Politice la care China este semnatară și să oprească imediat persecuția Falun Gong în China și să elibereze necondiționat toți deținuții practicanți Falun Gong și alți prizonieri de conștiință.

Nume:
____________________________________________________________________

Semnătură (sau confirmare prin email):
____________________________________________________________________

Titulatură:
____________________________________________________________________

Ţară:
____________________________________________________________________

 

***
Sursa: https://faluninfo.net/over-600-lawmakers-from-30-countries-call-for-the-immediate-end-to-the-chinese-regimes-21-year-systematic-and-brutal-persecution-of-falun-gong/


Descoperă mai multe la Lumea 🌐 mapamondⓜmedia

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns