Marco Badea : Președintele francez Emmanuel Macron reales. Marine Le Pen și-a recunoscut înfrângerea

0
622

🇫🇷 Președintele francez Emmanuel Macron le-a mulțumit francezilor duminică seară pentru că l-au reales pentru încă cinci ani în funcția de președinte și a spus că votul alegătorilor care au ales să blocheze venirea lui Marine Le Pen la Elysee „îl obligă pentru anii care vor urma”.
🇫🇷 „Am un gând și pentru cei care nu au votat, tăcerea este un răspuns. De acum încolo, nu mai sunt un candidat al unui partid ci sunt președintele tuturor. Știu că pentru mulți dintre compatrioți care au votat pentru extrema dreaptă, înțeleg supărarea și furia lor și este responsabilitatea mea să le ofer și lor răspunsuri”, a precizat în fața susținătorilor liderul de la Elysee, care devine primul președinte după Jacques Chirac, în 2002, ce reușește să fie reales.
🇫🇷 „Colegi, compatrioți, ați ales azi un proiect care este un proiect social, verde, bazat pe muncă, creație, un proiect care va elibera forțele noastre culturale, pe cele din educație, pe cele profesionale. Acest proiect este unul cu care voi construi cu muncă asiduă în următorii ani. În fiecare zi mă voi asigura că respect pe fiecare dintre voi și vom construi o societate bazată pe egalitate între femei și bărbați”, a adăugat președintele francez.
🇫🇷 „Trebuie să fim binevoitori și respectuoși față de compatrioții noștri în aceste vremuri de îndoială. Nimeni nu va fi lăsat în urmă. Vom aborda împreună toate provocările care ne așteaptă. Vom scrie istoriile pentru generațiile care vor veni și pentru viitor. Războiul din Ucraina ne arată că trăim vremuri tragice. Anii ce vin nu vor fi liniștiți, vor fi istorici, dar vom scrie istoria împreună”, a mai transmis Emmanuel Macron.
🇫🇷 Președintele francez le-a mai spus alegătorilor că trebuie să abordeze cei 5 ani care urmează împreună și trebuie să găsească un mod de a face următorii 5 ani mai buni. „Fiecare dintre noi va avea o responsabilitate, fiecare va fi angajat în această luptă, pentru că fiecare va putea conta mai mult decât pe el însuși: pe poporul francez; este o forță pe care o iubesc atât de mult și sunt mândru să îl slujesc în continuare”, a mai spus Macron, încheindu-și discursul cu „Trăiască Republica, trăiește Franța”.
🇫🇷 O scurtă analiză a discursului arată că ​​președintele Macron a recunoscut că țara este divizată și pentru orice lider politic o țară divizată este o țară mai greu de guvernat. Așa că a vorbit despre încercarea de a face ceea ce ar putea face pentru a aborda aceste diviziuni în societate. Totuși, un alt motiv pentru care Macron a spus că va fi atent la cerințele tuturor francezilor este scrutinul parlamentar din iunie, unde va dori să facă ceea ce a făcut în 2017 și să obțină o majoritate în Parlamentul de la Paris pentru a se asigura că are un legislativ operativ.
🇫🇷 La rândul său, Marine Le Pen și-a recunoscut înfrângerea. Aceasta s-a adresat susținătorilor săi la puțin timp publicarea primelor estimări ale alegerilor prezidențiale. În aplauzele fanilor, candidata de extremă dreaptă a urcat pe podium și a spus că „după două săptămâni de metode nedrepte, brutale și violente îndreptate împotriva noastră, ideile pe care le reprezentăm au atins noi culmi”.
🇫🇷 Le Pen a mai precizat că adversarii i-au considerat partidul mort „de o mie de ori şi de o mie de ori s-au înşelat”. „Milioane de compatrioți au ales tabăra națională și schimbarea. Prin urmare, adresez cele mai profunde mulțumiri tuturor celor care au avut încredere în mine în primul tur și tuturor celor care, cu milioanele, ni s-au alăturat în al doilea tur”, a adăugat candidata extremei drepte franceze.
🇫🇷 „Simt o formă de speranță. Acest rezultat este, atât pentru liderii noștri francezi, cât și pentru liderii europeni, mărturia unei mari neîncrederi a poporului francez față de ei, pe care nu o pot ignora”, a spus Le Pen. „Îmi voi continua angajamentul față de Franța și față de francezi”, a promis duminică Marine Le Pen.
🇫🇷 De asemenea, Marine Le Pen, aflată la a treia încercare ratată de a ajunge la Palatul Elysee, a spus că „nu va abandona niciodată” francezii și a cerut alegătorilor să voteze pentru partidul ei la alegerile legislative din iunie.
🇫🇷 Firește, câteva sute de manifestanți s-au adunat duminică seară în cartierul central Chatelet din Paris ca să protesteze împotriva rezultatului prin care Macron a fost reales. Poliția a încărcat să stingă protestul, dispersându-i pe manifestanți cu gaze lacrimogene.
🇫🇷 Jean-Luc Mélenchon, candidatul de extremă stângă, care s-a clasat pe locul trei în primul tur al alegerilor, a vorbit și el după aflarea rezultatelor, pentru a saluta înfrângerea lui Le Pen, pentru a-l critica pe Macron și pentru a începe deja campania electorală pentru legislativele din luna iunie, după cum notează BBC News.
🇫🇷 „Urnele de vot au decis. Marine Le Pen este învinsă. Franța a refuzat în mod clar să-i încredințeze viitorul, iar aceasta este o veste foarte bună pentru unitatea poporului nostru”, a spus liderul partidului La France insoumise. Mélenchon a apreciat că Macron este cel mai neconvingător președinte ales al celei de-a Cincea Republici. „Monarhia sa prezidențială supraviețuiește implicit și în urma constrângerii unei alegeri părtinitoare”, a spus Mélenchon.
🇫🇷 Acesta s-a adresat și bazei sale electorale, în vederea alegerilor legislative. „A treia rundă electorală începe în această seară. Pe 12 și 19 iunie încep alegerile legislative. Îl puteți învinge pe domnul Macron. O altă lume este încă posibilă”, a spus Mélenchon, care i-a invitat pe alegători să voteze pentru partidul său. „Pe 12 și 18 iunie, invitându-vă să mă alegeți în calitate de prim-ministru, vă invit să creăm împreună un nou viitor pentru poporul nostru”, a mai declarat liderul de extremă stângă, care vrea să ajungă prim-ministru al Franței.
🇫🇷 Totodată, candidatul de extremă dreaptă Eric Zemmour, care a ieșit pe locul patru în primul tur al alegerilor prezidențiale franceze din 10 aprilie, a vorbit după rezultatele din seara aceasta și a cerut o alianță a partidelor de extremă dreapta înaintea alegerilor legislative din iunie, menționând că „este a opta oară când înfrângerea a lovit numele Le Pen”. „Vom lupta pentru ideile noastre în fiecare oraș și sat din Franța, pe internet și în mass-media. Dar nu va exista nicio victorie fără alianțe. Eu fac un apel la uniunea națională înaintea alegerilor legislative din iunie”, a spus Zemmour, adăugând că există putere în unitate, conform Le Monde.
🇫🇷 În rest, toți liderii europeni l-au felicitat pe președintele francez Emmanuel Macron pentru victoria din această seară.
🇫🇷 În altă ordine de idei, președinții francezi sunt șefi de stat, nu de guvern. Nu este neobișnuit ca ei să transmită un mesaj de unitate după alegeri. Dar, având în vedere nivelul extraordinar de polarizare socială prezentă în rândul societății franceze, Macron a simțit că trebuie să fie deosebit de ferm în angajamentul său de a fi „președintele tuturor”.
🇫🇷 Macron guvernează acum o țară profund divizată, în care 55% dintre alegătorii din primul tur au ales candidați radicali care nu împărtășesc viziunea sa pro-europeană și cel puțin 40% au votat în al doilea tur pentru extremă dreapta.
🇫🇷 Diviziunile din Franța vor fi din nou scoase la iveală în timpul campaniei pentru alegerile legislative din iunie, care vor determina, la propriu, cine guvernează.
🇫🇷 Atât dreapta naționalistă, cât și stânga radicală vor căuta să valorifice furia larg răspândită anti-establishment.
🇫🇷 Emmanuel Macron știe că urmează o perioadă grea și plină de provocări pentru un centrist care este admirat și urât în ​​egală măsură.


Descoperă mai multe la Lumea 🌐 mapamondⓜmedia

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns