Jurnalistul german Kai Strittmatter, cu studii în sinologie și o experiență profesională îndelungată despre situația politică din China, explică în volumul său “We Have Been Harmonised. Life in China’s Surveillance State”, publicat anul acesta, până unde a ajuns supravegherea populației țării de către Partidul Comunist Chinez, de când liderul său, Xi Jinping, a preluat puterea.

Jurnalistul german compară situația din China cu o închisoare de tip panoptic, un concept al filosofului Jeremy Bentham, din secolul al XVIII-lea, care creionase pe hârtie o închisoare în care toți deținuții puteau fi observați în interiorul celulei de către o singură gardă de corp, fără ca aceștia să poată ști exact când anume sunt supravegheați și când nu.

Începând cu 2020, autoritățile de la Beijing vor pune în practică “social credit system”, un program care va monitoriza non-stop comportamentul economic, social și politic al cetățenilor, iar aceștia vor primi sancțiuni sau recompense, în funcție de evaluările algoritmilor.

Citeşte întreaga ştire: Cronică de carte | Cât de aproape este China de supravegherea “omului nou”

 

Lasă un răspuns