Un fost rival al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan a demisionat luni din principalul partid de opoziție pentru a lansa o nouă formațiune politică, recompunând astfel peisajul politic din Turcia cu doi ani înainte de alegerile prezidențiale, informează AFP, preluat de Agerpres.

„Vom crea o Turcie liberă, căreia nu-i este frică să vorbească”, a declarat Muharrem Ince în timpul unei conferințe de presă în care a formulat critici virulente față de formațiunea politică pe care a părăsit-o, Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat). „Vom elibera țara de această putere și această opoziție care nu reușește să ofere soluții”, a adăugat el.

În calitate de candidat al CHP la alegerile prezidențiale din 2018, Ince a obținut 30,64% din voturi, alegeri câștigate de Erdogan cu un scor de 52,59% din sufragii.

Veteran al politicii, cu talent oratoric și carismă comparate uneori cu cele ale președintelui turc Erdogan, Ince a reușit să adune mulțimi în timpul mitingurilor sale electorale în 2018. Însă numeroși alegători i-au reproșat că în seara scrutinului și-a recunoscut înfrângerea printr-un mesaj trimis unui jurnalist, în loc să susțină un discurs în fața susținătorilor săi.

mai mult la  /radiochisinau.md/

Lasă un răspuns