AcasăBelarusAurescu: România va continua să ceară autorităţilor belaruse să oprească represiunea şi...

Aurescu: România va continua să ceară autorităţilor belaruse să oprească represiunea şi intimidarea

În context, el a reiterat decizia de a aloca o contribuţie voluntară de 100.000 euro din bugetul pentru asistenţă pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară pe anul 2020, gestionat de MAE şi de Agenţia de Cooperare Internaţională pentru Dezvoltare (RoAid), pentru susţinerea societăţii civile şi a jurnalismului independent din Belarus, prin intermediul European Endowment for Democracy. Totodată, acesta a exprimat sprijinul pentru eforturile derulate la nivelul OSCE, pentru facilitarea unui dialog direct între autorităţi şi societatea civilă.

-

„România va continua să ceară autorităților belaruse și susținătorilor acestora să oprească represiunea și intimidarea, să înceapă un dialog veritabil cu opoziția și societatea civilă, să înceteze acuzațiile nefondate la adresa națiunilor vecine și să acționeze responsabil pentru construcția păcii sociale și a prosperității, pe baza democrației și respectului pentru drepturile fundamentale într-un Belarus liber, independent și suveran”, a spus vineri ministrul român al Afacerilor Externe Bogdan Aurescu într-un discurs susținut la reuniunea informală în format Arria a Consiliului de Securitate al ONU (CS ONU), pe tema situației drepturilor omului în Belarus, organizată de Estonia și co-sponsorizată de România, alături de Marea Britanie, SUA, Canada, Danemarca, Islanda, Letonia, Lituania, Polonia și Ucraina.

„Dincolo de orice risc, cetăţenii din Belarus au ieşit în stradă pentru a cere respectarea drepturilor lor fundamentale, libertate de exprimare, alegeri libere şi corecte, libertatea de a-şi exprima propriile opţiuni pentru o viaţă mai bună într-un – doresc să subliniez acest lucru – Belarus democratic, suveran şi independent”, a punctat şeful diplomaţiei române.

Printre vorbitorii invitaţi la reuniune s-a aflat liderul opoziției blearuse, aflată în exil în Lituania, Svetlana Țihanovskaia, candidatul prezidenţial din partea opoziţiei din Belarus, Anais Marin, Raportorul Special ONU pentru situaţia drepturilor omului în Belarus, precum şi reprezentanţi ai Centrului pentru Drepturile Omului Viasna şi ai Asociaţiei Jurnaliştilor din Belarus.

Lasă un răspuns

Must Read

„De la Diavolul în istorie la Sfânta Rusie” – Stanomir face...

0
"Rusia este cel din urma imperiu colonial. Hoardele care au năvălit din Ucraina se recrutează din acele zone subdezvoltate ale imperiului rus. Armatele occidentate...