– Discursurile lui Trump și Rudy Giuliani către manifestanți înainte de atacul asupra Congresului au fost clar incitatoare la violență. Trump i-a îndemnat sa meargă la Capitoliu și sa dea dovada de “putere, forță, curaj”. Giuliani a fost și mai și – a spus ca trebuie un “trial by combat” ca sa rezolve problema alegerilor (adică “judecată prin luptă”)

– motivul pentru care poliția nu a făcut față protestatarilor e simplu. Trump (șeful guvernului) a refuzat mobilizarea gărzii republicane. Ordinul disperat de a-i aduce a venit de la Pence care era baricadat in Capitoliu (deși nu prea avea dreptul de a face asta decât dacă președintele era suspendat). Dacă era după Trump ar fi lăsat pe nebuni sa ocupe congresul pe termen nelimitat, ca sa blocheze votul de certificare al lui Biden.

– După ce Pence a refuzat sa încalce constituția la ordinul lui Trump și sa blocheze certificarea lui Biden – avocata lui Trump, Lin Wood, a postat pe Twitter ca Pence ar trebui executat prin împușcare. Contul ei a fost imediat suspendat

– Trump i-a blocat accesul in Casa Alba șefului de cabinet al lui Pence, ca răzbunare că Pence ar fi “trădat”

– Sunt discuții serioase între liderii republicani și membrii cabinetului Trump pentru aplicarea art25, adică sa îl suspende pentru incapacitatea de a-și face job-ul (o majoritate a cabinetului poate face asta). Pence ar prelua atribuțiile lui Trump pentru a se asigura ca transferul de putere este calm și constituțional. In paralel, democrații din Congres lansează o procedura de “impeachment”, adică tot de suspendare (e nevoie aici de un vot al Congresului)

– Twitter și Facebook i-au suspendat conturile lui Trump pentru incitare la violență.

Per total – Trump a rămas singur cuc, înconjurat de câțiva nebuni disperați. Toți și-au dat seama, inclusiv sefii partidului sau și chiar vicepreședintele lui, ca este un pericol pentru sistemul democratic.

Trump va ajunge sigur la pușcărie, e doar o chestiune de timp. Problema e ca mai sunt 13 zile pana la inaugurarea lui Biden și Trump poate face încă extrem de multe nenorociri până atunci – pentru că nebunul nu se va opri. E ca Hitler in bunker, care urla și încerca sa se convingă singur cumva ca încă mai poate câștiga.

Andrei Caramitru

Lasă un răspuns