AcasăExterneAndrei Caramitru : DESPRE INFLUENȚA RUSIEI ȘI DE CE NE VOM FACE...

Andrei Caramitru : DESPRE INFLUENȚA RUSIEI ȘI DE CE NE VOM FACE BINE -GREU, IN TIMP, NU IMEDIAT – DAR NE VOM FACE BINE

Acum ce se întâmplă? Rusia e in genunchi din cauza covid cum nu a mai fost de zeci de ani (veniturile lor din exporturi de hidrocarburi sunt la minus 50%! Și nu își revin). Așa se explică ce se întâmpla acum in Belarus, in Nagorno Karabach, in Kirghistan, in estul Rusiei, Navalny. Nu mai au forță, arde totul in jurul lor, economia e in colaps - dar încă mușcă, se zbat.

-

De fapt – toate momentele istorice la noi au venit de afară, au fost consecințe ale situației geopolitice. Mi se pare stupid si absurd sa credem altceva, sa credem ca trăim total izolați. Totul – totul – a depins de puterea relativa a Rusiei fața de occident la noi in zonă. Asta e tot.

Haide sa va explic:
– in primul război mondial – de fapt noi am pierdut luptele, pierdusem până si Bucureștiul – guvernul si curtea a-au mutat la Iași. Am ajuns lângă câștigători pentru ca – pe alte fronturi – războiul a fost pierdut de habsburgi+otomani+ ruși. Occidentalii au decis sa ne permită unirea după război pentru a deveni o forța pro-occidentală la frontiera cu turcii si rușii (si aveau încredere in elita de la noi, in special in Regina Maria)
– dupa al doilea război mondial – nu aveam ce face. Rușii ajunseseră la Berlin, aveau puterea maximă și armata lor aici. Toate țările din jur capturate. Asta a fost. Ceaușescu a încercat spre sfârșit un model dement de țară închisă total, fără legături cu cineva (încerca sa izoleze și pe ruși, nu doar Occidentul). O aberatie – a dus la foamete și faliment total
– in 89, comunismul a căzut la noi pentru ca a căzut peste tot in Est (rușii au fost de acord cu asta pentru ca economic nu mai puteau susține statele satelit, erau in genunchi). La noi însă Rusia a putut de fapt să își crească influența – regimul Iliescu a fost de fapt o extensie a KGB-ului – un regim condus de agenții Rusiei care fuseseră marginalizați de Ceaușescu. Mineriada a fost semnalul necesar pentru ei sa arate occidentului ca nu are ce caută aici. Iliescu atunci nu era mai breaz decât Dodon acum, era un om de paie.

– După ce a dispărut URSS in 1991, in perioada Elțîn (91-99) – Rusia era praf economic si avea nevoie de ajutorul occidentului. Și uite așa toți de la noi – inclusiv Iliescu sau Năstase – au mers spre occident. Pentru ca nu mai aveau susținere de la ruși, nu mai răspundea nimeni la telefon la Kremlin – asta e explicația. De asta am aderat la UE și NATO.
– Dupa ce a venit Putin la putere, Rusia a devenit iar agresivă, in special după 2012 (când Putin a terminat rocada cu Medvedev și prețul petrolului era de peste 100 dolari barilul). Au beneficiat de creșterea prețului petrolului – au ajuns iar sa aibă o economie cât de cât ok. Și – subit – a început haosul și la noi iar – din ce in ce mai rău. Marțea neagră. USL. A culminat cu Dragnea. Lângă noi – au invadat și capturat Crimeea. Au capturat Republica Moldova total.

Acum ce se întâmplă? Rusia e in genunchi din cauza covid cum nu a mai fost de zeci de ani (veniturile lor din exporturi de hidrocarburi sunt la minus 50%! Și nu își revin). Așa se explică ce se întâmpla acum in Belarus, in Nagorno Karabach, in Kirghistan, in estul Rusiei, Navalny. Nu mai au forță, arde totul in jurul lor, economia e in colaps – dar încă mușcă, se zbat.

Consecința e ca iar vedem un val de apropiere cu Occidentul la noi:
– acceleram masiv acordul cu SUA
– PSD îi scoate de pe listele parlamentare pe majoritatea pro-rușilor, nu mai face deal cu Tariceanu (om important al Rusiei la noi) și e practic de acord sa stea 4 ani in opoziție. Pentru ca vor sa supraviețuiască in noul model 100% euro-atlantic
– Guvernul îl atacă brutal pe Dorneanu – cel mai important acum om din statul român afiliat Rusiei. Trebuie dat jos de acolo și va disparea probabil in 2021…

Toți ăștia cu afiliere pro-rusă – trebuie sa înțeleagă ca e Game over. Nu ne vom mai întoarce acolo unde vor ei. E imposibil. Și sa vedeți ce va fi după alegerile din Republica Moldova (care vor fi fraudate de ruși pe față) – situația din Belarus de acum se va muta la Chișinău. Revoluție și represiune violentă plus omuleți verzi. Va fi un val de ură anti-Rusia in România pe care nici un Sputnik sau Antena 3 nu vor avea cum sa îl întoarcă. E Game over.

Marea problema e ca sistemul vrea sa se afilieze total la SUA acum însă FĂRĂ sa facă vreo reforma. Adică sa fure in continuare dar sub o cupolă occidentală cumva. Așa a crezut și Nastase ca se poate după ce a semnat acordurile cu UE. Așa a crezut și Basescu. Nastase a făcut pușcărie. Familia lui Basescu a făcut pușcărie plus toți oamenii lui. Dacă nu le-a mers atunci – acuma va fi imposibil.
– UE va da banii de relansare doar dacă statul de drept e ok și exista lupta contra corupției. Kovesi își pregătește tunurile și va intra peste ei de nu vor avea ce sa mai facă
– SUA – acum că investesc aici miliarde multe și își muta mii de soldați – NU vor tolera porcăriile locale. Știu ce li s-a întâmplat in Turcia cu Erdogan. Și vor intra și ei cu tunurile pe corupție. Și sunt brutali – nu ca Europenii.

Deci – Per total – mergem in directia buna. Însă va fi greu pentru ca PNL, PMP, UDMR, PSD etc – de fapt tot sistemul – NU vor sa facă nici o reforma reală. Vor sa țină rețelele de coruptie 100% intacte. E extrem de probabil un acord PNL-PSD după alegeri. Aici va fi rolul nostru sa votam inteligent si sa punem presiune maxima in următorii ani pentru reformă reală și pentru justiție. Și vom câștiga la final.

Valurile istoriei nu pot fi oprite. De nimeni – niciodată.

Andrei Caramitru

Lasă un răspuns

Must Read

„De la Diavolul în istorie la Sfânta Rusie” – Stanomir face...

0
"Rusia este cel din urma imperiu colonial. Hoardele care au năvălit din Ucraina se recrutează din acele zone subdezvoltate ale imperiului rus. Armatele occidentate...