Liderii țărilor UE și ai Comisiei Europene au ajuns marți dimineață, după cele mai lungi negocieri din istoria organizației, la un acord privind planul de relansare economică post-Covid. La capătul a 4 zile și 4 nopți de discuții foarte tensionate, s-a convenit ca Uniunea Europeană să împrumute 750 de miliarde de euro pe care să-i distribuie țărilor componente.

Aceasta este marea victorie obținută în principal de Germania și Franța, care au reușit să convingă grupul celor 4 sceptici (Olanda, Austria, Danemarca, Suedia) să accepte acest plafon fabulos.

390 de miliarde bani nerambursabili, 360 de miliarde împrumuturi cu dobândă aproape zero

Discuțiile și neînțelegerile au pornit de la forma sub care urma să se acorde acești bani. Grupul celor 4 cerea ca sumele să fie acordate sub formă de împrumuturi țărilor membre, și nu sub forma granturilor nerambursabile.

Principala temere – justificată, dealtfel – era că țările din Sudul continentului, care refuză să facă reformă economică și administrativă, vor cheltui ineficient niște bani împrumutați de UE “pe spatele” Olandei, Austriei, Danemarcei și Suediei, cele mai solvabile țări.

mai mult la  /ziaristii.com/


Descoperă mai multe la Lumea 🌐 mapamondⓜmedia

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns