Vitalie Postu directorul ”La Plăcinte” în România : „De Craciun oferim scăricica și aripioara de porc marinată și un tort de influență ucraineană numit Smetanic”

0
376
Cel care administrează La Placinte în România
Zilele trecute am făcut cunoștință cu un om de afaceri din Republica Moldova și, pentru că mi s-a părut interesantă povestea lui, am zis să v-o spun.
Restaurantele ”La plăcinte” au creat valuri în momentul în care au apărut în România. Am și fost întrebat de atâtea ori despre aceste restaurante, dar nu aveam prea multe informații. Iar acum am posibilitea să răspund curiozităților.
Cel care administrează ”La plăcinte” în România se numește Vitalie Postu. Tizul meu, până să fi fost pe postul de administrator al restaurantelor, a fost multe altele, mai puțin în afacerea cu mâncare.
Vitalie Postu mi-a povestit că a făcut ASE-ul la Chișinău. Are și un master în Drept Economic. Apoi a fost implicat în proiectele unor ONG-uri de la Chișinău. Proiectele au fost finanțate de Fundația Soros din Moldova, Banca Mondială și alte Instituții Internaționale care susțin activitatea societății civile peste Prut.
De la ONG-urile susținute de instituții internaționale a trecut la multinaționale. A muncit pentru Metro. De la Metro a ajuns la Lenta. Compania Lenta de origine rusească se traduce “Panglică”, iar Vitalie a tăiat-o la Moscova în 2016.
În capitala Rusiei se ocupa cu deschiderea magazinelor mari, a centrelor comerciale. Cel mai mare magazin pe care l-a deschis a fost unul de vreo 16 mii de metri pătrați cu sute de angajați.
Îi mergea bine la Moscova, voia să deschidă restaurante proprii specializate în pizza. Doar că pizza nu a mai fost rusească, a fost moldovenească. Și nici măcar pizza nu a fost. Ci plăcintă moldovenească.
Ce s-a întâmplat?
După 5 ani de Moscova, prin 2021, s-a întâlnit la Chișinău cu proprietarul restaurantelor ”La Plăcinte”. Este vorba de omul de afaceri Andrei Tranga. Presa de la Chișinău a scris că este milionar. Și uite cum după această întâlnire, de la restaurante cu pizza de la Moscova, Vitalie Postu a ajuns să administreze restaurante cu plăcinte la București. Nu doar să administreze, ci să și dețină o parte din restaurante. Dar de ce?
”Reprezintă Republica Moldova. Brandul este cel mai cunoscut și mai puternic lanț de restaurante în Moldova și are un potențial enorm de dezvoltare pe segmentul din România”, spune Vitalie Postu.
Plecarea se pare că a fost una inspirată. Nu de alta, dar Rusia a invadat Ucraina la începutul acestui an și au fost aplicate sancțiuni economice.
Acum, referitor la restaurantele ”La plăcinte”. Pentru că la un moment dat erau pe val, dar apoi am văzut că s-au închis câteva, l-am întrebat pe cel responsabil de prezentul și viitorul ”La plăcinte” ce s-a întâmplat?
Pandemia a răcit plăcintele.
Vitalie Postu spune că deși au ținut deschis și au livrat în toată această perioadă, au fost nevoiți să închidă din unități. Aveau vreo 12 la un moment dat. Numai în 2020-2021, au fost închise 3. Altele erau franciză și nu au mai rezistat. Avantajul Pandemiei, acum livrează bine prin firmele de livrare Glovo, Tazz, Bolt.
Vitalie Postu crede că succesul inițial ”La plăcinte” a venit de la echipă, dar și de la… plăcinte. 🙂
Mă rog, nu doar de la plăcintele la tigaie. Ar fi și de la Învârtitele sărate ori dulci, de la papanași, de la clătitele cu brânză, dar și de la Căciula lui Guguță zisă și Cușma lui Guguță.
Acum nu știu câți dintre voi ați auzit de Cușma lui Guguță. Este un preparat basarabean, care reprezintă desertul copilăriei multor basarabeni. Ce este interesant la acest desert, că e specific doar Republicii Moldova. Deși, este din ingrediente cunoscute, în forma sa finală nu se găsește niciunde în lume. Guguță este un personaj de desene animate și personaj de carte din Basarabia.
Am fost curios să aflu și despre mâncarea de sărbători. Piesa de rezistență ar fi scăricica și aripioara de porc marinată, dar și un tort de influență rusească ori ucraineană numit Smetanic, de la semtana/smântână.

Descoperă mai multe la Lumea 🌐 mapamondⓜmedia

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns