De câțiva ani, incursiunile sale pe acoperișurile Teheranului, uneori la limita inconștienței, l-au făcut pe sportivul Alireza Japalaghy o vedetă pe Instagram, unde are peste 90.000 de urmăritori. Dar pentru niște fotografii care îl arată sărutându și îmbrățișând o femeie, el a fost arestat pe motiv că fotografiile sunt „non-islamice”.

Parkour (sau Freerunning), un sport bazat pe acrobații, care presupune o deplasare rapidă peste tot felul de obstacole, inclusiv clădiri, a devenit popular în Iran în ultimii ani, iar Alireza Japapaghy este unul dintre cei care și-a făcut un nume în această disciplină, datorită salturilor îndrăznețe de pe un acoperiș pe altul, fără niciun echipament de protecție.

Niciuna dintre aceste performanțe nu i-au adus probleme până acum, dar cele 3 fotografii pe care le-a postat pe 12 mai, facute pe acoperișul unei clădiri din cartierul Elanieh și postate sub numele „Apus de soare în Teheran”, nu au fost pe gustul autorităților. Îl vedem pe Alireza Japalaghy îmbrățișând și sărutând o femeie, îmbrăcată lejer și fără voal.

Pe 17 mai, Alireza Japalaghy a publicat un story pe Instagram, în care spune că a primit un apel de avertizare prin care i se cerea „să dea o explicație sau va fi arestat”. Dar a refuzat: „Nu mi-e teamă, dacă vor să mă oprească, trebuie doar să vină aici și să facă ceea ce vor”, spune el în același story.

A doua zi, fratele său mai mic a anunțat pe contul de Instagram că Alireza Japalaghy a fost arestat din cauza „comportamentului non-islamic”: „Nu au prezentat niciun mandat de arestare, pur si simplu au intrat în casă și l-au arestat pe fratele meu. Nu a făcut nimic rău, doar a postat videoclipuri sportive, nu înțeleg.”

mai mult la /www.rfi.ro/

Lasă un răspuns