9.3 C
București
duminică, 2 aprilie 2023
AcasăFederația RusăRISE Moldova: Kremlinul a stabilit în 2021 o strategie de preluare a...

RISE Moldova: Kremlinul a stabilit în 2021 o strategie de preluare a controlului asupra Republicii Moldova până în 2030

-

În 2021, Kremlinul a stabilit o strategie de preluare a controlului asupra Republicii Moldova până în 2030. RISE Moldova a obținut un document care mai arată că printre obiectivele Federației Ruse se mai numără și îndepărtarea Chișinăului de NATO sau Uniunea Europeană.

Documentul cu strategia detaliată a Moscovei a fost obținut de RISE Moldova împreună cu un consorțiu internațional de jurnalişti din care fac parte Yahoo News, Delfi Estonia sau Centrul de investigații Dossier.

Strategia a fost construită pe trei sfere de influență: politică și militară, economică și umanitară.

Rusia și-a propus să contracareze colaborarea Chișinăului cu NATO până în 2025. La alegerile din februarie 2019 Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, pro-rus, promite că nu va permite aderarea la Alianța Nord Atlantică și că țara va adera la Uniunea Economică Euroasiatică.

Tot până în 2025 ar urma să fie creată o rețea de „ONG-uri care să promoveze dezvoltarea relațiilor ruso-moldovenești”. O astfel de asociație a fondat în 2021 Igor Dodon.

În doar șapte luni, i-au intrat în cont peste 20 de milioane de ruble de la organizația „Delovaia Rossia” din Federația Rusă, mai scrie RISE Moldova.

/www.europafm.ro/

Lasă un răspuns

Must Read

„Doi dictatori se legănau, pe o pânză de păianjen” Xi Jinping...

0
Xi Jinping a ajuns în Rusia ➥ Președintele Chinei este primul șef de stat care se vede cu Putin după condamnarea CPI. ➥ Rusia și China...