Conflictul azero-armean a destabilizat o regiune vitală pentru transportul de petrol către Europa printr-un culoar care trece prin Turcia.

Dezgheţarea violentă a conflictului din su­­dul Caucazului, dintre Armenia şi Azer­baidjan, riscă să adâncească ri­va­litatea dintre Rusia şi Turcia, două forţe geopolitice dominante în regiune.

În timp ce Rusia, aliat tradiţional al Armeniei, s-a grăbit să-şi asume rolul de mediator, Turcia a avertizat că va susţine Azerbaidjanul. Însă ambele puteri au profitat de acest conflict, care durează de zeci de ani, vânzând armament şi tehnică militară beligeranţilor: Rusia armenilor şi azerilor, iar Turcia azerilor. Apoi, Turcia mizează pe gazele naturale azere pentru a-şi reduce dependenţa energetică de Rusia. Conflictul nou, însă, destabilizează o regiune importantă pentru transportul de petrol şi gaze caspice şi de mărfuri către piaţa turcă şi cea europeană.

Luptele dintre armeni şi azeri au reizbucnit pe 12 iu­lie în Tovuz, o regiune azeră pe o graniţă recunoscută de cele două părţi şi aflată la circa 300 de kilometri nord de enclava separatistă Nagorno-Karabah, populată cu armeni, dar controlată de Azerbaidjan, zona tradiţională de conflict. Fiecare parte o acuză pe cealaltă că a provocat ostilităţile. Zaur Shiriyev, analist specializat pe regiunea Caucaz la Grupul Internaţional de Criză, crede că totul a pornit de la un incident minor care a escaladat din cauza pierderii încrederii în procesul de pace multinaţional care durează de zeci de ani, scrie Financial Times. Emil Sanamyan, expert la Institutul USC pentru Studii Armene, a sugerat că declanşatorul a fost un nou avanpost construit de forţele armate armene care ar fi dat Armeniei un avantaj tactic în regiune şi pe care forţele azere au încercat să-l distrugă. Laurence Broers, expert în conflictul azero-armen, a sugerat că Azerbaidjan s-ar putea să fi avut motivaţii geopolitice să atace graniţa pentru a testa angajamentele dintre Rusia şi Armenia, notează Eurasianet.org. Alţii spun că Armenia încearcă să forţeze Rusia să se implice de partea ei în conflict.

mai mult la  /www.zf.ro/


Descoperă mai multe la Lumea 🌐 mapamondⓜmedia

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns