26 C
București
vineri, 2 iunie 2023
AcasăUcrainaMariupol - Povestea orașului de lângă front care simte în "ceafă" răsuflarea...

Mariupol – Povestea orașului de lângă front care simte în „ceafă” răsuflarea Rusiei

-

Mariupol este supranumit „poarta maritimă a Donbas-ului” și este un oraș de 550.000 de locuitori situata în Ucraina, la nici 25 km de linia frontului. Orașul a fost fondat pentru greci acum mai bine de 200 de ani și a devenit celebru pentru oțelării și pentru port. În 2014 în Mariupol au fost lupte, iar un an mai târziu câteva rachete făceau 30 de morți lângă o piață din oraș. De atunci multe s-au întâmplat în oraș și pe marea de lângă, iar Mariupolul stă cu sufletul la gură fiindcă există mereu pericolul unei invazii rusești. În articol puteți citi despre un loc strategic cu o istorie zbuciumată.

Mariupol, orașul grecilor și al oțelarilor

Mariupol este al doilea cel mai mare oraș din regiunea Donețk, având 565.000 de locuitori și istoria sa a început acum peste 240 de ani, la 1779, pe locul unei foste tabere a cazacilor. Orașul s-a numit Marianοpol (de la sf Maria), iar în 1780 autoritățile țariste au relocat grecii din Crimeea în această zonă.

Grecii au transformat orașul într-un centru comercial prosper care pe la 1850 avea aproximativ 5.000 de locuitori și a fost suficient de important cât să atragă mari state europene să-și deschidă consulate (inclusiv Franța, Austro-Ungaria și Suedia). În 1882 orașul a devenit tot mai important, deoarece a fost legat cu o cale ferată de Donețk și portul Mariupol devenea esențial pentru exportul grânelor din Donbas și din zona Ekaterinburg. Pe la 1900 o companie belgiană deschidea prima oțelărie și se contura viitorul orașului.

hotnews.ro/stire/

Lasă un răspuns

Must Read

„Diplomația navetei” între Japonia și Coreea de Sud, reluată după 12...

0
Prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, a ajuns, duminică, la Seul, pentru a se întâlni cu președintele sud-coreean, Yoon Seok-Youl. Kishida va sta două zile în Coreea de...