AcasăFederația RusăMarco Badea : Se împlinesc șapte ani de când Boris Nemţov, politicianul...

Marco Badea : Se împlinesc șapte ani de când Boris Nemţov, politicianul care a îndrăznit să-l înfrunte pe Putin, a fost asasinat

-

Marco Badea : Pe lângă faptul că este a patra zi de când Vladimir Putin a dat ordin ca soldații ruși să invadeze Ucraina, astăzi, 27 februarie, se împlinesc șapte ani de când Boris Nemţov, cel despre care toată presa internațională a spus că a îndrăznit să-l înfrunte pe Putin, a fost asasinat. A doua zi urma să organizeze un mare miting al opoziției ruse.

Un politician reformist și fost vicepremier al Federației Ruse, Nemţov a fost probabil cel mai dur critic al lui Vladimir Putin după Aleksandr Litvinenko (ofițer al serviciilor secrete ruse FSB omorât în noiembrie 2006 prin otrăvire cu poloniu) până la apariția în viața politică a societății ruse a lui Aleksei Navalnîi.
Pe 27 februarie 2015, într-o noapte friguroasă de vineri spre sâmbătă, Boris Nemţov, însoţit de tânăra sa prietenă ucraineană, tocmai se întorcea acasă de la un restaurant, traversând podul Bolșoi Moskvoretski din apropiere de Kremlin. O maşină în care se aflau patru persoane a oprit chiar în vecinătatea lor. Asasinul l-a împuşcat în spate cu câteva focuri de armă pe politicianul de opoziţie.
Şocul declanşat în rândul societăţii ruse de acest asasinat demonstrativ asupra unui lider politic a fost puternic. Ancheta menită să elucideze asasinatul comis asupra lui Nemţov a ajuns rapid la concluzia că autorii faptei ar fi fost ceceni. După ce prezumtivii făptaşi au fost arestaţi, unul s-a sinucis cu o grenadă. Ulterior, Zaur Dadaiev, ofiţer în cadrul serviciilor de securitate cecene, a recunoscut că l-a ucis pe Nemţov, fiind condamnat, în 2017, la 20 de ani de detenţie. Complicii săi au primit pedepse între 11 şi 19 ani de închisoare. Cu toate acestea, procuratura din Moscova nu a reușit nici până în ziua de azi să-i identifice pe cei care au comandat crima și le-ar fi promis asasinilor cel puţin 15 milioane de ruble pentru execuție, adică echivalentul a peste 210.000 de euro la acel moment.
Vladimir Putin a încercat să elimine subiectul definitiv de pe agenda publică, declarând la sfârșitul lui 2020 că „totul este clar în ceea ce privește uciderea lui Nemțov”. „Atât făptașii cât și cei care au organizat crima au fost găsiți”, a spus Putin la acea vreme. Numai că președintele rus nu a dat însă și numele celor care au comandat asasinarea lui Boris Nemțov. Probabil ar fi trebui să se uite în oglindă.
Cu 17 zile înainte să fie asasinat, Boris Nemțov și-a anticipat moartea într-un interviu pentru cotidianul Sobesednik, citat de BBC, precizând că îi e teamă că Putin îl va ucide pentru opoziția sa, mai ales față de anexarea ilegală a Crimeei și față de faptul că a spus în repetate rânduri că războiul din estul Ucrainei reprezintă o agresiune a Rusiei la adresa ţării vecine.
„Sunt împotriva războiului. Nu vreau să vină pungi de cadavre la Moscova, Yaroslav sau Sankt Petersburg. Nu vreau ca mamele, soțiile sau copiii noștri să plângă. Ce vrea să realizeze Putin? Ucraina să ne fie inamic, vrea o nouă cortină de fier, sancțiuni? Poporul rus nu câștigă nimic din toate astea”, spunea Boris Nemțov în 2014.
Anul trecut, la șase ani distanță de la asasinat, aproximativ 700 de persoane, inclusiv mai mulţi ambasadori ai ţărilor din UE acreditați la Moscova, s-au adunat la ora prânzului lângă podul unde a fost comis asasinatul pentru a-l comemora pe fostul politician de opoziție.
Boris Nemţov a încurajat actorii civici din Federația Rusă, a crezut în societatea deschisă, a apărat valorile liberale, a îndrăznit să țină piept abordărilor totalitare ale FSB-ului (fostul KBG), s-a opus agresiunii imperialiste împotriva Ucrainei și a plătit cu viaţa. Nemțov a încercat să își asume rolul unui reformator, nu al unui profitor, numind regimul condus de Vladimir Putin drept [o tiranie cleptocratică].
De personalitatea fostului politician rus amintesc în prezent pieţe din Washington, Vilnius sau Kiev. Asta înseamnă că, deși Putin a reușit să-l omoare fizic pe Nemţov, l-a făcut mai viu ca niciodată în conștiința oamenilor.

Lasă un răspuns

Must Read

„De la Diavolul în istorie la Sfânta Rusie” – Stanomir face...

0
"Rusia este cel din urma imperiu colonial. Hoardele care au năvălit din Ucraina se recrutează din acele zone subdezvoltate ale imperiului rus. Armatele occidentate...