AcasăBurmaFemeile din Myanmar își întind veșmintele tradiționale pe sfori de-a curmezișul bulevardelor,...

Femeile din Myanmar își întind veșmintele tradiționale pe sfori de-a curmezișul bulevardelor, ca să nu mai poată soldații să țintească protestatari

-

În spatele lor, bărbații construiesc baricade din saci cu pământ, butoaie cu apă și orice mai speră că o să oprească gloanțele.

Când îi atacă poliția, se ghemuiesc sub o carapace de scuturi din tablă. Dar asta rezistă doar la gloanțe de cauciuc și grenade lacrimogene, nu la muniție de război.
Cel puțin trei oameni au mai fost omorâți astăzi, în timp ce armata a ocupat mai multe universități și spitale care tratau protestatari răniți.

Tot azi, 18 sindicate au anunțat grevă generală, încercând să blocheze țara ca să forțeze armata să iasă la negocieri.

A crescut și presiunea internațională: SUA a blocat 1 miliard de dolari pe care generalii au încercat să-i retragă dintr-o bancă americană, iar UE pregătește sancțiuni economice mai dure.

Dar armata s-a blindat în zeci de ani de dictatură ca să reziste tocmai la genul ăsta de situații. Pe lângă economia oficială, controlează și piața neagră care prosperă în parteneriat cu grupări din Rusia și China. Și-a construit propriul oraș, ca o citadelă administrativă. A schimbat Constituția ca să își garanteze supremația. E o castă conducătoare, ruptă de restul societății.
Au omorât peste 60 de protestatari în ultimele zile și nu sunt semne că vor să se oprească. În 1988 au împușcat mii de oameni ca să stingă o revoltă similară, care a durat jumătate de an și a obținut doar o schimbare de cadre.

Lumea s-a schimbat între timp, iar protestatarii de acum spun că reprezintă o nouă generație, dar evenimentele se târăsc spre același deznodământ tragic. Live, în văzul lumii.
O măicuță catolică din orașul Myitkyina s-a pus în genunchi în fața polițiștilor și i-a implorat să oprească masacrul.

Nu au fost impresionați: în orașul respectiv au mai omorât doi oameni astăzi.
Protestul continuă.

sursa :  Casa Jurnalistului

Lasă un răspuns

Must Read

„De la Diavolul în istorie la Sfânta Rusie” – Stanomir face...

0
"Rusia este cel din urma imperiu colonial. Hoardele care au năvălit din Ucraina se recrutează din acele zone subdezvoltate ale imperiului rus. Armatele occidentate...