O invazie de arici de mare amenință să transforme zone mari din fundul oceanelor în bariere fara viata, asemănătoare unui deșert marin. Dar, datorită cercetărilor norvegiene, întreprinderile au acum un stimulent economic pentru a scăpa apele de acesti dăunători distructivi.

Paradoxal, deși aricii de mare sunt un dăunător pentru mediu, icrele de arici de mare sunt una dintre cele mai căutate delicatese de fructe de mare din lume. Numai în Japonia, se consumă 50000 de tone de arici de mare în fiecare an.

Icrele de arici de mare înaltă calitate, cunoscută și sub denumirea de „uni”, se poate vinde cu peste 300 dolari pe kg.

Deci, am putea rezolva aceasta problemă ecologică, mâncand-o ?

Compania Urchinomics transformă un dăunător marin într-o delicatesă cu fructe de mare…


How Norwegian research can rescue the seabed from sea urchins

An invasion of sea urchins is threatening to turn large areas of the world’s seabed into desert-like barrens. But thanks to Norwegian research, businesses now have an economic incentive to rid the waters of these destructive pests.

Just below the ocean surface, an ecological drama of enormous dimensions is taking place: along coastlines throughout the world kelp forests are being devasted by sea urchins. This is worrying, according to Philip James, senior scientist and sea urchin expert at Nofima, a Norwegian fisheries, aquaculture and food research institute.

Paradoxically, although sea urchins are an environmental pest, sea urchin roe is one of the world’s most sought-after seafood delicacies. In Japan alone, 50 000 metric tons of urchins are eaten each year. High-quality roe, also known as “uni”, can sell for over USD 300 per kg.

mai mult la /www.theexplorer.no/

Lasă un răspuns