AcasăFederația RusăINTERVIU. Profesorul rus de istorie care prezice dezintegrarea Federației Ruse: „La fel...

INTERVIU. Profesorul rus de istorie care prezice dezintegrarea Federației Ruse: „La fel ca Imperiul Austro-Ungar și Uniunea Sovietică”

-

Unul dintre cei mai spectaculoși profesori europeni. Așa este descris Alexander Etkind de scriitorul Vasile Ernu, care l-a intervievat pentru cititorii Libertatea. Născut în 1955 la Sankt Petersburg, Etkind predă istoria la Florența, a fost profesor la Cambridge și este autorul unor cărți de referință pentru înțelegerea situației actuale din Rusia. Profesorul nu se ferește să vorbească despre dezintegrare atunci când se referă la viitorul Federației Ruse. De ce crede că, „mai devreme sau mai târziu”, se va ajunge aici? Ce rol joacă resursele naturale într-o societate divizată între oligarhi și restul lumii? Sunt două dintre întrebările la care răspunde

Despre războiul din Ucraina: „Rușii nu au nimic de împărțit în Ucraina în afară de orgoliul puterii care se dă rănit”. Despre inegalitate economică: „Acum este un nivel-record de inegalitate, mai mare decât în timpul țarilor”. Despre resurse naturale și politică: „Răul provine din acele resurse care sunt distribuite cel mai inegal pe suprafața pământului. Sunt mai ușor de monopolizat, interferează cu comerțul liber, se poartă războaie pentru ele, iar sclavia devine necesară pentru ele”. Despre corupție: „Navalnîi a înțeles corect că aceasta este principala problemă a regimului. Iar o astfel de inegalitate nu poate fi apărată decât prin forța armelor”.

Citeşte întreaga ştire: INTERVIU. Profesorul rus de istorie care prezice dezintegrarea Federației Ruse: „La fel ca Imperiul Austro-Ungar și Uniunea Sovietică”


Descoperă mai multe la Lumea 🌐 mapamondⓜmedia

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns

Must Read

„De la Diavolul în istorie la Sfânta Rusie” – Stanomir face...

0
"Rusia este cel din urma imperiu colonial. Hoardele care au năvălit din Ucraina se recrutează din acele zone subdezvoltate ale imperiului rus. Armatele occidentate...

Descoperă mai multe la Lumea 🌐 mapamondⓜmedia

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura