Dana Hering : Ministrul Afacerilor Externe,Tobias Billström, a vorbit despre pericolul ca Rusia sa atace Suedia

0
143

Dana Hering

Cu saptamani inainte de invazia Rusiei in Ucraina, cand in Romania analistii politici explicau ca rusii nu vor ataca si e totul e o cacealma, suedezii trimiteau trupe pe insula Gotland, avanpostul suedez in Marea Baltica si se pregateau de aparare.

Suedia a fost prima tara care a oferit ajutor Ucrainei si l-a mentinut in aceasta intreaga perioada.

In saptamanile urmatoare declansarii razboiului am primit acasa o hartie cu locul adapostului antiaerian si ceea ce de facut in caz de atac. Calm, fara inflamari sau exagerari, statul suedez si responsabilii cu siguranta populatiei ne-au adus la cunostinta informatii esentiale pentru protectia personala.

La conferinta anuala Societate si Aparare din Suedia, care a avut loc in 7 ianuarie, ministrul Afacerilor Externe, Tobias Billström a vorbit despre pericolul ca Rusia sa atace Suedia si de posibilitatea unui razboi, dupa peste doua sute de ani neintrerupti de pace.
In discursul sau a aratat ca Suedia trebuie să se implice activ în conturarea securității viitoare a vecinătății a Europei.

Punctul central al discursului a fost că Rusia va constitui o amenințare serioasă la adresa securității Suediei și a Europei în viitorul apropiat, o amenintare care va continua atâta timp cât Rusia încalcă în mod flagrant Carta ONU și ordinea de securitate europeană. Sprijinul pentru Ucraina ramane oportunitatea principală de a restrânge spațiul de acțiune al Rusiei iar Suedia a militat in cadrul UE pentru sancțiuni mai dure și pentru limitarea posibilităților Rusiei de a-și finanța războiul de agresiune.

A avertizat, insa, ca oportunitățile de a influența evoluțiile interne din Rusia sunt foarte limitate, deci o schimbare poate veni rapid și fără avertisment.
Intrarea Suediei si Finlandei in NATO va facilita planificarea comună a apărării și posibilitățile NATO de a acționa colectiv în Europa de Nord, ca parte integrantă a unei politici care urmărește să limiteze posibilitățile Rusiei de a provoca rău.

De asemenea, a tinut sa precizeze ca angajamentul SUA este indispensabil pentru securitatea Suediei și a Europei și nu trebuie niciodată luat de la sine înțeles.
Acordul bilateral de cooperare permite acordarea rapid și timpuriu de sprijin militar american în cazul în care situația noastră se deteriorează.

Ministrul suedez al Apărării Civile, Carl-Oskar Bohlin, a fost si mai categoric. El a afirmat, in calitate oficiala, ca ar putea fi razboi in Suedia si ca aceasta afirmatie nu e despre un pericol iminent ci, in primul rand, despre constientizare. Apărarea civilă nu este un exercițiu teoretic iar conștientizarea trebuie tradusă în acțiuni practice de a planifica, practica și lua măsuri pentru a crește rezistența în domeniile lor de responsabilitate.

A fost activat serviciul civil si pregatirea personalului civil si al serviciilor de salvare, au fost analizate nevoile de aprovizionare si sectoarele esentiale in caz de razboi.
Mesajul ministrului s-a adresat direct populatiei, cu indemn la actiune si la implicare.
Pun aici finalul discursului sau.

„Lumea se confruntă cu o perspectivă de securitate cu riscuri mai mari decât oricând de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Suntem alături de Ucraina, de aliații noștri și de ordinea internațională bazată pe reguli și facem acest lucru atat în cuvânt cat și in faptă, ca un arsenal al democrației. Toate acestea ne vor cere mai mult decât înainte și asta începe cu conștientizarea că apărarea Suediei este o chestiune pentru noi toți.

Poate suna întunecat și distopic. Dar încearcă să privesti in alt mod. Pentru marea majoritate dintre noi, țara noastră nu este o cameră de hotel pe care să o luăm sau să o părăsim; nu este o bucată de pământ generică cu care nu simțim nicio afinitate. Pentru marea majoritate dintre noi, aceasta este singura noastră casă adevărată. Aceasta este mica parte a suprafeței Pământului pe care dorim să o lăsăm generațiilor viitoare într-o stare mai bună decât am moștenit-o. Apărarea tuturor acestor lucruri – ordinea noastră, libertățile și idealurile noastre democratice – despre asta e vorba și, realizând acest lucru, vom lua cu totii in serios aceste sarcini”

Dana Hering


Descoperă mai multe la Lumea 🌐 mapamondⓜmedia

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns